NordmarkNMTs "Nordmarka rundt" passerer straks Jevnaker.
Foto: Getol
Norsk Museumstog (NMT) har planlagt et bredt program for sesongen 2018. Det blir turer både Nordmarka rundt og Oslo - Bergen t/r, samt en tur på Kongsvingerbanen. Alle turene kjøres i samarbeid med Historiske Togreiser og Sult Restauranter.

Nordmarka rundt

Strekningen Nordmarka rundt er fin togreise på ca. fire og en halv time. Togreisen går oppover langs Gjøvikbanen forbi bystasjoner som Grefsen og Kjelsås før vi forsvinner inn i skogen mot Movatn og forbi Nittedal og Hakadal hvor vi møter vakre jordbruksbygder på Hadeland og kjører inn på Roa stasjon. Her slutter turen på Gjøvikbanen og vi begynner på turen mot Hønefoss. Vakre landskap kan nytes ned mot Randsfjorden og Jevnaker, hvor det flotte Hadeland glassverk holder til. På vei til Hønefoss passerer vi også fine Hval stasjon og kan skimte Kistefoss og dets kjente museum

Fra Hønefoss fortsetter turen mot Vikersund hvor blant annet Krøderbanen har sitt utgangspunkt og Åmot med sitt kjente Blaafarveverk på Modum. Etter kort tid kjører vi så inn på Hokksund stasjon og Sørlandsbanen. Ferden går så mot Drammen, og fra Buskeruds hovedstad og inn mot Oslo vil det være mulig å gå av på større stasjoner som Asker, Sandvika og Skøyen hvis dette er avtalt på forhånd.

På Nordmarka rundt turene serverer vi først en aperitiff med en liten smak av Nordmarka, så en fire-retter med vin eller øl pakke til. Det hele avsluttes med kaffe avec med noe søtt til. Det vil være anledning til å kjøpe ytterligere drikke hvis det er ønskelig.

Merk: Vi har i år måttet endre avgangsstasjon fra Oslo S til Grorud stasjon for alle turer med Nordmarka rundt. Dette grunnet byggingen av Follobanen, som gir redusert kapasitet på Oslo S. Vi beklager dette og anbefaler våre reisende å ta lokaltog Lillestrøm fra Oslo S som tar 11 minutter til Grorud. Vårt tog har avgang klokken 1735 fra Grorud, men det vil bli satt opp i god tid før avgang slik at det er fullt mulig å komme noe før og gå rett på vårt flotte tog. Toget vil være satt opp i spor 3. Forfriskninger vil bli servert!

Ankomst etter endt tur vil dog være Oslo S og rutemessig vil vi ankomme kl. 22.26.

Bergensbanen

Turen tur /retur Bergen går selvfølgelig på vakre Bergensbanen, Norges meste kjente jernbanestrekning og mange ganger kåret til en av verdens ti flotteste. På denne turen formidler vi mye spennende jernbanehistorie fra strekningens over 100 årige historie. Vi stopper gjerne på Gulsvik stasjon for å se hvordan en gammel stasjon som ikke lenger er i bruk blir tatt vare på. Men høydepunktet for de historieinteresserte er vårt besøk på Rallarmuseet på Finse. Et flott museum over byggingen av Bergensbanen og dens lange historie. Norsk Jernbaneklubb var med å stifte museet. Fra Finses 1222 moh som er høyeste punkt på turen, bærer det mot Myrdal med utsikt mot Flåm og videre mot Voss. Fra Voss er det en fin tur i vestlandsnatur mot Arna hvor Gamle Vossebanen har deler av sin virksomhet og mot Vestlandets hovedstad Bergen.

På turene på Bergensbanen serverer vi en enkel frokost med kaffe og te, og i løpet av reisen en to-retters lunsj og tre-retters middag.  Drikke til måltidene og ellers under turen kan selvfølgelig kjøpes ombord i toget.

Her er årets planlagte turer. 

3. mai 2018: Nordmarka rundt
10. mai 2018: Nordmarka rundt
24. mai 2018: Nordmarka rundt
14. juni 2018: Nordmarka rundt
21. juni 2018: Nordmarka rundt
28. juni 2018: Kongsvingerbanen

16. august 2018: Nordmarka rundt
30. august 2018: Nordmarka rundt
6. september 2018: Nordmarka rundt
13. september 2018: Nordmarka rundt
14. september 2018: Oslo - Bergen
16. september 2018: Bergen - Oslo
20. september 2018: Nordmarka rundt
27. september 2018: Nordmarka rundt
4. oktober 2018: Nordmarka rundt 

For informasjon om priser og påmelding gå til historisketogreiser.no