Museet Gamle Vossebanen sommeren 2017

Alle søndager fra 11. juni til 10. september kjører veterantoget strekningen mellom Garnes stasjon og Midttun stasjon. Det kjøres også enkelte ekstratog som er åpne for publikum. Flere søndager kan du oppleve ulike temadager på Gamle Vossebanen. Dette er arrangementer som gir en spesiell reiseopplevelse i tillegg til selve togturen.

Dette er eldste delen av den gamle hovedlinjen mellom Bergen og Oslo. Byggestart i 1875, ferdig til Voss i 1883 på smalt spor, ombygget til normalspor i 1904 og bygget fram til Kristania i 1909. Det var dampdrift fram til elektrifiseringen i 1954. Åpningen av Arnanipa og Ulrikstunnelen i 1964 forvandlet denne strekningen til et sidespor for dieseltrukket godstrafikk fram til 2001. Banen har beholdt tresviller og manuelt signalsystem uberørt av de siste 60 års teknologiske utvikling. GVB er den eneste norske museumsbanen som har vært en hovedlinje og den er en fjordjernbane som representerer bindeleddet fra gammel sjøfarts samferdsel til jernbanen som bygde Norge som moderne nasjon. Norsk Jernbaneklubb startet restaureringsarbeidet i 1981, veterantogdrift fra 1993 og har bygget opp et levende museumsmiljø rundt banen. Museet Gamle Vossebanen er Hordalands og Bergens lengste museum med 21 km jernbanelinje fra Tunestveit til Midttun. Garnes stasjon ble i 2002 fredet av Riksantikvaren. Hele strekningen er et nasjonalt kulturminne.

Om du ønsker kan du laste ned årets brosjyre her.

I perioden juni - september har du også muligheten til å chartre ditt eget tog på Gamle Vossebanen. Se nærmere informasjon her. Større reisegrupper bestående av 12 eller flere personer kan reservere plasser i søndagstog. Se informasjon her.

Har du spørsmål? Sjekk siden Praktiske opplysninger.

PROGRAM

Kulturdager i Arna: Vi åpner Gamle Arna stasjon den 6. mai i anledning Kulturdager i Arna og inviterer til utstilling av flott jernbanemateriell, modelljernbane og muligheten til å møte våre trivelige frivillige. Vi kjører tog for publikum mellom Arna og Haukeland stasjon. Mer informasjon om arrangementet og rutetabell er her.

Søndag 11. juni: Første tur med veterantoget, vi ønsker våre passasjerer velkommen til en ny sesong. Vår historiske spisevogn fra 1937 følger toget. Ombord kan du oppleve hvite duker, fint bestikk og god mat. Se meny her. Bli med på Bergen Heritage Tour, en unik og spennende rundtur gjennom Bergens flotteste natur ombord i vakkert restaurerte veterankjøretøy og –fartøy. Rundturen har utgangspunkt i Bergen, se mer informasjon her, billetter må forhåndsbestilles. 

Barnehagetog: Mandag 12. juni kjører vi tog for barnehagene. Forhåndsbestilling er nødvendig.

Søndag 18. juni: Ta turen i vår historiske spisevogn fra 1937. Ypperlige, tradisjonelle matretter tilberedes av erfarne kokker ombord i toget. Slapp av og nyt! Se meny her.

Søndag 25. juni:  Sankthans-ekspressen. Barna har ferie og trollmenn er på toget på vei hjem fra Bloksberg etter fredag natts St. Hans-feiring. Ta plass, ta plass! Teatergruppen Tidsreiser underholder for hele familien. På Garnes stasjon blir det salg av grillmat.

Søndag 2. juli: Bli med på Bergen Heritage Tour, en unik og spennende rundtur gjennom Bergens flotteste natur ombord i vakkert restaurerte veterankjøretøy og –fartøy. Rundturen har utgangspunkt i Bergen, se mer informasjon her, billetter må forhåndsbestilles. Vår historiske spisevogn fra 1937 følger toget. Ombord kan du oppleve hvite duker, fint bestikk og god mat. Se meny her.

Søndag 9. juli: Det er sommer på veteranjernbanen! Vi nyter en kopp kaffe i solen og hilser våre passasjerer velkommen til en trivelig søndag ombord vårt veterantog.

Søndag 16. juli: Sommer i Bergen! Opplev historisk sus ombord i veterantoget. Skru av hverdagens kjas og mas og bli med på en reise tilbake i tid. Utenfor ruller et vakkert høstlandskap forbi togvinduene. Ta plass ombord for en herlig søndagsutflukt!

Søndag 23. juli: Ta med hele familien på en reise tilbake i tid. Teatergruppen Tidsreiser setter opp et spennende historisk opptrinn for hele familien. På Garnes stasjon blir det salg av grillmat.

Søndag 30. juli: Sommerens "Ta med barnebarna"-dag hos museet. Ta en reise tilbake i gamle minner ombord i damptrukne, vakkert restaurerte jernbanevogner i teak. For barna tilbyr vi fysikkdag med temaet: "Fysikk i praksis: Fra kull og vann til togets fremdrift". Ta med barnebarna og få rabattert pris kroner 80,- for rundtursbillett. Prisen denne dagen gjelder per person og er den samme for barn og voksne, det er ingen begrensning på antall.

Søndag 6. august: Ta med hele familien på en reise tilbake i tid. Teatergruppen Tidsreiser setter opp et spennende historisk opptrinn for hele familien. På Garnes stasjon blir det salg av grillmat.

Søndag 13. august: Ta turen i vår historiske spisevogn fra 1937! Gode matopplevelser og trivelig atmosfære, se meny her. Bli med på Bergen Heritage Tour, unik og spennende rundtur gjennom Bergens flotteste natur ombord i vakkert restaurerte veterankjøretøy og –fartøy. Rundturen har utgangspunkt i Bergen, se mer informasjon her, billetter må forhåndsbestilles.

Søndag 20. august: Bli med på veterankjøretøyutstilling på Garnes. Ta med hele familien for en trivelig utfluktsdag og opplev veterankjøretøy med både 4 og 10 hjul. Vi selger grillmat på stasjonen.

Søndag 27. august: Ta med hele familien på en reise tilbake i tid. Teatergruppen Tidsreiser setter opp et spennende historisk opptrinn for hele familien. På Garnes stasjon blir det salg av grillmat.

Søndag 3. september: Bli med på Bergen Heritage Tour, en unik og spennende rundtur gjennom Bergens flotteste natur ombord i vakkert restaurerte veterankjøretøy og –fartøy. Rundturen har utgangspunkt i Bergen, se mer informasjon her, billetter må forhåndsbestilles. Vår historiske spisevogn fra 1937 følger toget. Ombord kan du oppleve hvite duker, fint bestikk og god mat. Se meny her.

Søndag 10. september er siste kjøresøndag. Stordriftsdag med flere tog, mange frivillige i tjeneste og muligheten til å reise frem og tilbake med ulikt togmateriell. Bli med og opplev vår motorvogn etter 20 år med restaurering - det blir en spennende dag! Vi kjører også vår spisevogn denne dagen med hvite duker, porselen og kelnere. Kulturminnedag! Rutetider for dagen og priser finner du her.

Skumringstog med middag og vin kjøres i år som i fjor. Fabelaktig stemning – en mondèn opplevelse! Dato for arrangmentet er 16. september.